Kas jāzina, iegādājoties mežus kā arī cirsmu?

Viena no lielākajām Latvijas pazīšanās zīmēm visā pasaulē, noteikti ir meži. Vēl par Latvijas pazīšanās zīmēm varētu nosaukt jūru, tīrumus un, protams, zilos ūdeņus un skaisto dabu kopumā. Latvijas meži pieder gan privātpersonām, gan arī juridiskām personām. Cilvēka darbs mežā kā arī cirsmās, regulē Mežu likums. Mežu kā arī cirsmu pirkšana un pārdošana ir ierasts darījumu veids turklāt, meža cenas noteikti ir atkarīgas no vairākiem likumā paredzētiem rādītājiem. Tiešsaistes vidē noteikti ir atrodami izteikti daudzi mežu un cirsmu pirkšanas un pārdošanas piedāvājumi un visi kā viens apgalvo, ka sniedz labāko cenu. Bieži vien redzam sludinājumus gan par to, ka pērk cirsmas un mežus, gan arī mežu pārdod. Kā neuzķerties uz neizdevīgiem darījumiem? Kuri faktori noteikti ir noteicoši mežu un cirsmu iegādei kā arī pārdošanai mūsu valstī?

 

Cik izmaksā mežs?

Rentablitāte bez šaubām ir viens no vadošajiem faktoriem cenu noteikšanā. Šis faktors noteikti ir svarīgs ne tikai privātpersonām, bet arī Valsts mežiem. Kubatūra un, protams, ceļu tuvums ir ļoti samērā svarīgi aspekti, ja pārdodat cirsmu. Latvijas Valsts Meži vienmēr nosaka augstāko vērtību ko iespējams piedāvāt par mežu zemi kā arī ievērojami augstāku cenas piedāvājumu no privātpersonām saņemsiet reti.. Jo vairāk interesentu interesēsies par konkrēto mežu zemi, jo lielāka opcija saņemt augstu cenas piedāvājumu.

 

Vai mežs pirms pārdošanas jāmēra?

Katrs mežu zemes gabals ir savādāks, pemēram, cirsmu pārdošanā, arī svarīgs noteikti ir pircēju skaits. Dati šajā nozarē izplatās izteikti strauji, tādējādi, nevajag uzķerties uz pirmā vilinošā piedāvājuma, jo var gadīties, ka klients zina, ka pašlaik ir vienīgais. Pirms cirsmu likt pārdošanā, tā ir jādasto, jeb jānosaka cērtamo koku kubatūra m3, vadoties uz koku caurmēru kā arī augstumu. Meža zemes dokumentos šāda informācija jau ir norādīta, bet tā ir aptuvena. Pircēja cenas piedāvājumā ir arī mazliet tālejošāki iemesli, piemēram, pārdotās preces vērtība.

 

Cenas noteicoši faktori.

Mežu cenas Latvijā ir ļoti dažādas. Loģiski, ka tā lielākā vērtība būs koku veids, kas aug mežā. Skujkoku mežu cena par hektāru  varētu sasniegt pat 8000 eiro! Meža vērtēšana tiek veikta profesionāli vērtējot neskaitāmus kritērijus, turklāt atrašanās vietu, izvešanas attālumu, mitruma pakāpi un tā tālāk. Jūru un upju tuvumā esošajiem mežiem noteikti ir viszemākā vērtība.

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *