Palīdzības roka Ukrainas valsts pilsoņiem

Dienā, kad tad sākās karš, Krievija pārkāpa suverēnas valsts robežu. Viennozīmīgi tas, kādā veidā pati Ukraina un arī tās iedzīvotāji cieš no šī kara sekām, jau redz ikviens pasaulē. Šodien neviens nevar palikt vienaldzīgs un stāvēt malā. To visu iespējams novērtēt pēc ziedojumiem, ko parasti cilvēki veic katru dienu, gribot palīdzēt šiem kara novājinātajiem cilvēkiem. Protams, ka tas jau ir pareizi! Ikvienam būtu jāsniedz palīdzība šiem nevainīgajiem – sievietēm, vīriešiem, bērniem un sirmgalvjiem. Šie cilvēki tomēr ir tiesīgi dzīvot! Karš turpinās, taču vienkāršie ļaudis, uzņēmumi, valsts iestādes nebeidz ziedot. Tātad eksistē cerība, ka būs miers Ukrainā un arī visā Eiropā!

Kā jau tiek izmantoti saziedotie līdzekļi?

Tad, kad tiek pieņemts lēmums izdarīt ziedojumu, galvenais jau ir īstās organizācijas izraudzīšanās. Visplašāk zināmā mājas lapa www.ziedot.lv jau ir pārbaudīta un arī uzticama vieta, bet nav viena pati. Ir daudz dažādu biedrību un organizāciju, kas organizētā kārtībā vāc ziedojumus un nogādā tos jau uz Ukrainu. Var ziedot pa taisno Ukrainas oficiālajā mājas lapā redzamajos kontos, tādā veidā palīdzot finansiāli. Daudzi cilvēki ziedo ne tikai naudu, taču arī dažādas lietas, medicīnas rakstura preces, spēles un grāmatas bērniem, apģērbu, apavus un pat pārtiku. Biežāk tādas organizācijas sniedz atskaiti jau par to, kad ziedojumi nonākuši galamērķī.
Vispārīgie ziedojumu un atbalsta vācēji arī sniedz atskaiti konkrēti par to, kur un kā tiek novirzīta palīdzība. Kā piemēram, ziedot.lv izceļ 3 virzienus, kur tad pats pirmais ir Ukrainas valsts teritoriālie aizsardzības spēki. Kā otrais virziens tiek minēts humānā palīdzība, bet kā jau trešais – palīdzība bēgļiem. Pilnīgi visi šie virzieni tiks saskaņoti ar Latvijas Ārlietu ministriju un katru nedēļu tiek gatavotas atskaites par palīdzības izlietojumu.

Palīdzības devēji Latvijas teritorijā

Sākoties karam, bez emocijām nepalika var teikt neviens. Aktīvi palīdzēt sāka parastie iedzīvotāji, 4 dienu laikā viņi bija savākuši 2 miljonus EUR. Palīdzības sniegšanā sāka aktīvi piedalīties voluntieru apvienības, kuras gan vāca ziedotās mantas, gan aizgādāja tās uz Ukrainu. Aktīvai ziedošanai pieslēdzās pat daudzas organizācijas, pašvaldības, kas pat pašas nogādāja tos saņēmējiem. Tās pašvaldības, kurām ir mājas lapas, publicēja tur datus par nepieciešamajiem ziedojumiem – bērnu apģērbs, medicīnas preces, apģērbs un citas lietas. Protams, pašvaldības daudz iesaistās kara bēgļu izmitināšanas un palīdzības sniegšanas jautājumos. Un pat aptiekas piedalījās ziedojumos, piem., visiem zināmā “Meness aptieka” ziedoja pārsējus un vienreizlietojamos cimdus. Mūsu valsts lieli pārtikas pārstrādes uzņēmumi piegādāja nokomplektētās kravas. Pat miljardieri nemaz nepaliek malā, saskaņā ar diena.lv rakstīto Mihails Fridmans, Pjotrs Avens kā arī Germans Khans ziedoja 10 miljonus ASV dolāru Ukrainas valsts ebrejiem, kuri cieta no Krievijas izraisītā kara. Pie tam, viņu veidotais “Genesis Philanthropy Group” novirzīja 5 miljonus ASV dolāru ebreju evakuācijai un pārtikas preču nogādāšanai. Un vēl 5 miljoni ASV dolāri piešķirti humanitārai palīdzībai. Kā redzams diezgan daudzi cilvēki šodien palīdz Ukrainai, taču karš nebeidzas un palīdzība arī tagad ir un būs būtiska! Nepaliekam malā un palīdzam!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *