Kā atšķiras privātie bērnudārzi?

Īpašas emocijas, uzsākot bērnudārznieka gaitas, rodas ne vien pašam bērniņam, bet arī viņa vecākiem. Mūsu valstī, neatkarīgi no pašvaldības, bērnu bērnudārzu rindā piesaka jau pavisam drīz pēc viņu piedzimšanas. Attiecīgi, daudzi vecāki jau pirms bērna dzimšanas izvēlas iestādi, kur bērns apgūs pirmsskolas izglītību. To nevar izdarīt pirms bērna piedzimšanas, jo nepieciešams mazuļa personas kods. Izplatīta prakse ir bērnu pieteikšana rindā gan valsts, gan pašvaldības dārziņos, lai palielinātu iespēju, ka vecāki var laicīgi atgriezties darba apritē un bērni uzsāk socializēšanās vai izglītības gaitas. Pirmsskolas izglītības iestādes rinda, galvenokārt, bērniem, kuri pieteikti rindā pēc dzimšanas, pienāk 2 – 3 gadu laikā, savukārt privātajā mācību iestādē šis laiks var būt par gadu vai pusgadu ātrāks.

KUR PELDINA PAVISAM MAZUS BĒRNUS?

Viens no galvenajiem kritērijiem bērnudārza izvēlei, ir tā atrašanās tuvu mājām un vai vecāku darba vietai, taču nozīme arī ir tam, kādus pulciņus un aktivitātes bērnudārzs piedāvā. Nereti aktivitāšu sarakstā ir matemātika, dejošanas nodarbības, svešvaloda un arī baseina apmeklējums. Dažādas aktivitātes ūdenī un peldēšana bērniem ir vajadzīgas jebkādā vecumā un arī, ja dārziņā ir baseins, kurā bērnus māca peldēt vai peldina arī pavisam mazākos, tas noteikti ir liels pluss. Ja peldēšanas vai peldināšanas nodarbības vada speciālists, tad pievienotā vērtība kļūst vēl lielāka. Baseini bērniem ir meklējami ne vien skolās, bet arī dārziņos, pie tam, arī pašiem mazākajiem. Zīdaiņu peldināšana var būt ļoti svarīga bērna attīstībai, tādējādi, ja šādas darbošanās notiek bērnudārzā un nav speciāli jāmeklē citas opcijas to darīt, tas ir liels pluss.

PRIVĀTO BĒRNUDĀRZU RINDAS.

Daudzi jaunie vecāki nemaz nav informēti par to, kā atvasi pieteikt pii rindā. Pēc bērnu dzimšanas to var parocīgi izdarīt internetā, izslēdzot vajadzību doties uz mācību iestādi vai izglītības pārvaldi un gaidīšanu garās rindās. Ja vēlaties bērnu pierakstīt rindā privātajā dārziņā, tad, visticamāk, uzņemšana jāsaskaņo ar iestādes vadību, pēc konsultatīvas tikšanās reizes. Piemēram, ja privātais bērnudārzs Rīgā vai kādā no tās mikrorajoniem pieņem vecāku pieteikumu par bērnu uzņemšanu bērnudārzā, tad rindas pienākšanu var gaidīt pat divreiz ātrāk kā valsts pii. Diemžēl, privāta mācību iestāde nav lēts prieks, tāpēc jārēķinās ar pārsimts eiro izdevumiem katru mēnesi. Tiesa gan, var būt pieejams pašvaldības līdfinansējums, lai robs ģimenes finansēs nebūtu tik liels.

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *